HTML

mathauserandras

Találkozzunk a Facebookon

Patyomkin herceg házat szépít? a II. kerületben homlokzat felújításról az Egészségügyi-Szociális bizottság dönt...

2012.12.11. 10:20 mathauserandras

Patyomkin herceg házat szépít?

Olvasóink bizonyára ismerik a XIX. századi orosz főnemes történetét. Ő volt az, aki mende-mondák szerint a cári látogatást előtt úgy „szépítette meg” a falvakat, hogy csak a házak homlokzatát hozta rendbe. A kiszépített falak mögött a viskók ugyanolyan nyomorúságosak maradtak, mint a „felújítás” előtt.

A II. kerület fideszes vezetése szerint a társasházak felújítási támogatásának pályázati kiírásáról a leghitelesebben az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság (ESZLB) tud dönteni. Az önkormányzati bizottságok hatáskörének módosításáról szóló döntést véletlenül pont egy héttel azt követően hozta meg a képviselőtestület, hogy az eddigi társasház felújításokat kiíró Kerületfejlesztési, Környezetvédelmi és Településüzemeltetési Bizottság (KKTB) ülésének végén vita alakult ki a pályázati kiírás részleteiről.

Az eredetileg illetékes bizottság ülésén az LMP szakértője, Mathauser András a fideszes képviselőket arról kérdezte, hogy szabad-e a józan ésszel ellentétes módon olyan felújítási pályázat kiírását előkészíteni, amely csupán az épületek kinézetének javítását tűzi ki célul. Az ésszerűség azt diktálná, hogy ne csak kívülről hozzák rendbe a lakóházakat, hanem programban kapjanak nagyobb hangsúlyt az energiahatékonysági, a környezeti, valamint a társasházak egységes homlokzatát biztosító szempontok is. Szakértőnk álláspontja szerint a lakók gazdasági érdekeinek figyelembevételével inkább előbb egy nyílászáró és homlokzatszigetelési programot kellene összeállítani, nemcsak a külső megjelenésen változtatni.

800-8jdm3b-tonkretett-belvarosi-epuletfoldszint.jpg

Az LMP-s bizottsági tag elmondta, hogy a társasházak nyílászáró cseréjének pályázati támogatása nemcsak a lakók pénztárcájára gyakorolna kedvező hatást, de az önkormányzat számára is haszonnal is járna, mert az energiatakarékossá alakított lakások lakói számára nem kellene annyi szociális lakhatási támogatást fizetni., Ahol eddig szociális alapon nagycsaládos vagy ahol kisnyugdíjas kapott lakásfenntartási támogatást, ott a nyílászárók cseréjével a támogatást kérők köre is csökkenthető lenne.

Az is fontos szempont, hogy minél jobb energetikai besorolású egy lakás, annál kedvezőbb a helyzet az ingatlanpiacon. Ezen kívül a társasházak egységes utcafronti megjelenéséhez is hozzájárulna, ha első körben a nyílászárók korszerűsítésének támogatására írná ki az Önkormányzat a pályázatot és nem a pusztán látványberuházások sorába tartozó homlokzatátfestések, többnyire a választási kampányok idejére elkészülő munkálataira. 

margit_korut_01_044.jpg

Az érvek és ellenérvek kulturált vitájában először mégis a rövidtávú érdek győzött, hiszen ha már az LMP-s szempontokat nem is lehet (politikai okokból) a pályázatba illeszteni, akkor legalább a kiíró bizottság hatásköréből el kell vonni az erre való jogosultságot és átadni egy, a szakterülethez kevéssé értő Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottságnak.

Ez történt a Képviselő-testület 2012. október 18-i rendes ülésén.

A KKTB 2012.11.12.-i ülésére (már csak véleményezésre) az alábbi zárójeles megjegyzéssel került a Homlokzat felújítási pályázati kiírás tervezete: „ A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek azok a felújítások, melyek egyúttal az épület hőháztartását is javítják (homlokzati nyílászárók felújítása, cseréje, homlokzati falak hőszigetelése stb.)”

Tulajdonképpen ez egy kompromisszumos eredmény, ami (ismerve a körülményeket) valódi sikernek tekinthető, de a beadott pályázatok értékelésénél is fontos lesz, hogy mindezek a szempontok érvényesülhessenek. Erre egyébként Mathauser András külön felhívta a kiíró iroda képviselőjét, aki a bizottsági ülésen ígéretet tett a bírálati szempontok hangsúlyos képviseltére.

Kovács Márton, Perjés Gábor, Mathauser András

margit_korut_01_045.jpg

Idézet a rendeletből (csatolva az elfogadott előterjesztés teljes szövege is):

1.) Az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben dönt:

„1.13)

a) a társasház felújítási támogatási pályázatról;

b) a társasházak felújítása pénzügyi támogatásának fajtájáról és mértékéről;

c) a társasházak által elnyert támogatásokkal kapcsolatosan benyújtott méltányossági kérelmekről;

7.) A Bizottság mellett, a Bizottság által megválasztott tagokból álló Lakásügyi Albizottság működik.

(8) Lakásügyi Albizottság feladatkörében a Bizottság felé:

Javaslatot tesz:

a)         a lakhatási helyzet általános rendezésére

b)         lakáshelyzet javítását célzó programokra

c)         a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz és felújításhoz, valamint a fiatal házasok első lakáshoz jutásához nyújtható helyi támogatás pályázatok feltételeire.

d) a társasház felújítási pályázatok feltételeire

e) a szociális lakás pályázatok feltételeire”

2012. december 14-én fórum beszélgetést tartunk a Zöldlámpás Nyitott Közösségi Térben erről a témáról, 17.00. órai kezdéssel. Jöjjön el és beszélgessünk!
További információk...

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika energiahatékonyság homlokzatfelújítás LMP II. kerület

A bejegyzés trackback címe:

https://mathauserandras.blog.hu/api/trackback/id/tr734959170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása